Dispositius POC i biosensors domiciliaris potenciomètrics per al seguiment de biomarcadors

Un equip d’investigadors del Grup de Sensors i Biosensors de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigits pels professors Julian Alonso-Chamarro i Mar Puyol Bosch, han desenvolupat un Analitzador Point-of-Care per a la monitorització d’amoni en sang d’us en el seguiment d’hepatopaties mitjançant un projecte I+D+I «Prueba de Concepto» (PDC2021-121558-I00), en col·laboració amb el Dr. Rafael Artuch de l’Hospital Sant Joan de Déu (HSJD) i en Javier Rosell del CREB - Centre de Recerca en Enginyeria Biomedica de la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquesta investigació compta amb el suport i participació de la Fundación PKU y otros transtornos metabólicos hereditarios (Fundación PKU-OTM). Actualment es duu a terme la validació del funcionament del POC al HSJD.

Simultàniament, el desenvolupament de noves estratègies de sensat, que incorporen enzims en sistemes microfluídics, i un innovador procés d’autocalibratge han permès obtenir un prototip de Biosensor potenciomètric de fenilalanina d’un sol ús que podria fer real l’objectiu de monitoritzar la fenilcetonúria (PKU) de forma domiciliària.

La presidenta de la Fundació PKU-OTM, Lula Vila junt amb una representació de les famílies van assistir a una demostració del funcionament d’ambdós equips als laboratoris del GSB a la UAB.

Baixar la noticia sencera en pdf